Sneeuwgarantie bij vakantiehuis wintersport?

Afgelopen september voegden wij bij OUT! Vakantiehuizen 700 vakantiehuizen voor de wintersport aan ons aanbod toe. Vakantiehuizen bij de bekende skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. In de contacten met geïnteresseerde wintersporters blijkt er nogal wat verwarring te zijn over de nieuwe AllRisk Annuleringsverzekering van Europeesche Verzekering. Keert deze nu wel of niet uit wanneer jij jouw wintersportvakantie wilt annuleren omdat er geen sneeuw ligt?

Enkele boekers van een OUT!-wintersportvakantiehuis vroegen expliciet vanwege de ‘sneeuwgarantie’ naar onze AllRisk Annuleringsverzekering. Een verzekeringsprodukt van Europeesche Verzekeringen, één van de grootste reisverzekeraars waar OUT! Vakantiehuizen assurantietussenpersoon voor is. Collega-reisaanbieders/tussenpersonen hadden kennelijk de indruk gewekt dat de AllRisk Annuleringsverzekering van Europeesche al dan niet tegen een eigen risico van 25%, een gebrek aan sneeuw op de geboekte wintersportbestemming, als geldige annuleringsreden zou aanvaarden.

AllRisk Annuleringsverzekering verzekert geen sneeuwgarantie

OUT! Vakantiehuizen moest deze mensen helaas teleurstellen. De AllRisk Annuleringsverzekering keert inderdaad 75% uit bij andere annuleringsredenen dan die van de standaard annuleringsverzekering. Een situatie van slecht weer in de zin van te veel regen, te weinig zon enz.. wordt echter in de voorwaarden van de AllRisk Annuleringsverzekering expliciet uitgesloten. Europeesche Verzekering gaf OUT! Vakantiehuizen desgevraagd in reaktie op de commerciële uitingen van  onze collega’s aan dat annuleringen wegens een gebrek aan sneeuw ‘bij Europeesche niet verzekerd zijn en voor rekening en risico van de relatie komen’. Jammer, want ook OUT! Vakantiehuizen had graag een zo duidelijke sneeuwgarantie aangeboden!

Duidelijkheid rondom sneeuwgarantie gewenst

Sneeuwgarantie bij een wintersportboeking is namelijk niet nieuw. Duidelijkheid zou dat wel geweest zijn. Want welke voorwaarden hanteren de sneeuwgarantieverkopers nu bij een ‘er ligt geen sneeuw’-annulering op basis van een afgesloten AllRisk Annuleringsverzekering. Welke zekerheid heb je als consument indien dit geen formeel verzekeringsprodukt is maar slechts een promotie-aktie voor rekening en risiko van de reisaanbieder? Zomaar twee nieuwe vragen rondom de waarde van ‘sneeuwgarantie’. Een garantie die ongeveer 2 jaar geleden serieus z’n intrede deed op de Nederlandse wintersportmarkt.

Hoe sneeuwgarantie te beoordelen

De laatste jaren bieden meerdere wintersportaanbieders namelijk ‘sneeuwgarantie’. Je moet je echter behoorlijk in de diverse voorwaarden verdiepen om er achter te komen of deze garantie van toegevoegde waarde is. Zeker als er extra voor moet worden betaald. Kijk daarom bij de beoordeling van een sneeuwgarantie in elk geval naar de volgende punten:

-is de garantie van toepassing op alle wintersportaanbiedingen/jouw aanbieding?

-geldt de garantie voor alle reisperiodes binnen het wintersportseizoen?

-geldt de garantie wel voor alle skigebieden of bijv. enkele voor skigebieden boven de 2000m waar het ontbreken van sneeuw in het seizoen onwaarschijnlijk zal zijn?

-hoe is ‘geen sneeuw’ of -ook van belang- ‘te veel sneeuw’ gedefinieerd? Gedurende een x-aantal dagen? Indien een % van het aantal liften een x-aantal dagen gesloten is? Speelt de weersverwachting een rol, bijv. een sneeuwverwachting in de 2e helft van uw wintersportvakantie? Wie is hier de controlerende/bepalende partij?

-tot hoeveel dagen van te voren kun je vanwege de sneeuwgarantie je wintersportvakantie annuleren?

-krijg je bij annulering je geld terug, zo ja welke componenten van de reissom en is er sprake van een eigen risiko?

-bestaat de annuleringsmogelijkheid wellicht uit het recht om te mogen omboeken naar een andere bestemming? Zo ja, krijg je minderkosten dan retour/moet je meerkosten bijbetalen?

-wat zijn de extra premiekosten bij een sneeuwgarantie? Tel je eventuele eigen risico bij deze kosten op en bedenk dat je bij annulering ook veel kosten bespaart: reiskosten (ov, brandstof, tol), verblijfskosten ter plaatse (linnengoed, eindschoonmaak, energie, toeristenbelasting vakantiehuis) maar mogelijk ook de kosten van horeca, skipassen, huur van je wintersportuitrusting. Los van het bovenstaande zijn de annuleringskosten conform de ANVR-voorwaarden bij de huur van een vakantiehuis t/m de dag voor de aankomstdag maximaal 90%. In de periode daarvoor maar 30 of 60%.

Lekker op vakantie of thuisblijven met een creditnota?

Het vraagt dus nogal wat denk- en rekenwerk om te bepalen of een sneeuwgarantieverzekering nu wel of niet de moeite waard is. Zou je die energie niet liever steken in het zoeken en boeken van gewoon een mooi en voordelig vakantiehuis in Oostenrijk, Zwitserland of in de Franse Alpen? Een vakantiehuis in de bergen, waar je in dat hoognodige vakantieweekje gewoon een leuke tijd beleeft. Een vakantiehuis in een wintersportgebied waar op hoger gelegen pistes vrijwel altijd geskied kan worden. Denk bijv. aan de gletschers van Oostenrijk in het Stubaital, het Pitztal, bij de Zugspitze, in Les Deux Alpes in Frankrijk of in de Zwitserse Jungfrauregion. Maar denk ook aan vakantieregio’s met nog andere ingrediënten voor een geslaagde wintervakantie: gezellige horeca, zwemparadijzen, wellnesscentra enz.. Met name de Oostenrijkse vakantieplaatsen kennen in de wintermaanden, sneeuw of geen sneeuw, met sfeerverlichting, muziekavonden enz. een aantrekkelijke ambiance. Ga voor de bespaarde skikosten ’s een paar keer uit eten. Zal toch anders smaken dan thuis de creditnota van de verzekeringsmaatschappij bij de wortelstamp…

Boek op tijd en puur op basis van wat je zelf wenst qua vakantie en vakantiehuis

In de visie van OUT! Vakantiehuizen zou je daarom je wintersport gewoon moeten boeken op basis van waar je graag naar toe wilt en welke eisen je aan je vakantiehuis stelt. Vanuit die gedachte hebben wij op onze wintersportpagina een zorgvuldige voorselectie gemaakt van persoonlijk gecontroleerde vakantiehuizen. En daarbij is het heel simpel: de meest geliefde vakantiehuizen, bij de beste skigebieden zijn in de meest populaire (schoolvakantie)perioden het eerst volgeboekt. Enkel om die reden is het zaak om er vroeg bij te zijn, niet omdat je  een onduidelijke sneeuwgarantie wordt geboden. Heb je voor de beste skigebieden een sneeuwgarantieverzekering nodig, wil je die überhaupt gebruiken? Nee toch? Het motto van OUT! Vakantiehuizen is: Altijd Vakantietijd! Overal!

wintersport, sneeuwgarantie

Verzeker in plaats van sneeuwgarantie je vakantieplezier. Hoe? Met een goede, tijdige vakantiekeuze!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s